Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom.

Świąteczna świeca Caritas tworzy polską Wigilię od 25 lat.

Na przestrzeni lat stała się jednym z najważniejszych i najbardziej rozpoznawanych symboli Wigilii w Polsce. To nie tylko płomień na stole wigilijnym, ale przede wszystkim realna pomoc potrzebującym i uwrażliwianie na potrzeby tych, którzy są w potrzebie. Dziś trudno sobie wyobrazić świąteczny stół bez płomienia miłosierdzia.

Od 19 lat Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom jest wspólnym, ekumenicznym dziełem tworzonym przez Caritas Kościoła Katolickiego, Diakonię Kościoła Ewangelickiego i Eleos Polskiego Kościoła Prawosławnego.

Każda świeca daje potrzebującym dzieciom wakacyjny wypoczynek, ciepły posiłek, zwiększa ich szanse edukacyjne, pomaga w leczeniu i rehabilitacji, ale też ratuje w sytuacjach bez wyjścia. Idea świątecznej świecy Caritas rozlewa się również poza granicami naszego kraju.

Na przestrzeni 25 lat Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom to ponad 50 milionów świec i kilka pokoleń dzieci, które otrzymały pomoc dzięki otwartości innych.

W to wielkie dzieło wpisuje się zaangażowaniem nasze Szkolne Koło Caritas. Za waszą posługę i pomoc w rozprowadzaniu świec na wigilijny stół 2018 wielkie dzięki i staropolskie Bóg zapłać.